Når du er blevet gravid, er der mange ting, som ændrer sig, og nye spørgsmål melder sig. Nogle gælder behandlingerne hos tandlægen og din tandsundhed.

 

Kost og omsorg:
At være gravid er også at forberede sig på at blive mor. Du bliver mere opmærksom på at spise sundt og alsidigt - både for din egen og for barnets skyld, for du har ansvaret for andre end dig selv. Du bliver også mere opmærksom på din egen trivsel og sundhed. For tænder og tandkød gælder det, som før du blev gravid, at tænderne skal holdes rene med tandbørste og fluortandpasta. Mange skal også bruge tandtråd. Hvis du har morgenkvalme, så børst kun tænderne let om morgenen og gør mere ud af det om aftenen.

Behandling:
Det er vigtigt, at du passer dine regelmæssige besøg hos tandlægen, og at du fortæller tandlægen, du er gravid. Sammen med tandlægen kan du beslutte, om du kan vente med eventuelle større behandlinger til efter fødslen. Opstår der et akut problem, behøver du ikke være nervøs for, at behandlingen skader dig eller barnet. Er du i tvivl, kan du altid spørge tandlægen.

Børst tænder:
Huller i tænderne opstår, når bakteriebelægninger får lov til at sidde uforstyrret i længere tid, og når bakterierne jævnligt får tilført sukker, som de omdanner til syre. Det er denne syre, der på længere sigt giver huller i tænderne. Hvis du under graviditeten får en dille med at spise slik, skal du være ekstra opmærksom på at holde tænderne rene. Undersøg, om du kan erstatte slikket med sukkerfrit slik. Det er også bakterier, der giver tandkødsbetændelse og blødende tandkød. Under graviditeten reagerer tandkødet ofte meget kraftigt og kommer let til at bløde. Det skyldes de naturlige ændringer i hormonbalancen. Du skal fortsætte med at børste tænderne omhyggeligt med blød tandbørste og fluortandpasta, bruge tandtråd eller tandstikkere, som du er blevet vejledt hos tandlægen. Så forebygger du, at det giver dig problemer senere. Ofte vil det være fornuftigt med et ekstra besøg hos tandlægen under graviditeten, hvis du er en af dem, der danner meget tandsten eller har blødende tandkød.